Aitana Mas

Vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives

Aitana Mas

Aquest Pla repercutirà en una major i millor atenció a les persones, que és un dels objectius principals de qualsevol responsable públic.

Es basa principalment en: compartir programes de formació i col·laborar entre administracions. Un pas aparentment elemental però que implica un avanç important doncs venim d’un punt de partida on no es tenia en compte a les persones, on la formació de les empleades i empleats públics no existia en este àmbit i, per a rematar, on els serveis socials no formaven part de les prioritats polítiques. De fet, no es considerava que els serveis socials foren un servei públic més, sinó una espècie d’assistència que s’havia de prestar de manera secundària.

És de sentit comú que les administracions públiques que compartim serveis o produïm normes, i aquelles que presteu directament una atenció a la ciutadania, col·laborem, parlem i compartim aprenentatges.

Durant estos anys des de la Vicepresidència hem impulsat un canvi total en el model de serveis socials valencians. S’ha creat un model de serveis socials que no existia: el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, que és la pedra angular del nou paradigma.

Materialitzat en dades com: en 2015 hi havia 353 professionals finançats per la conselleria i enguany el finançament arriba per a contractar fins a 4.115 persones. Quasi dotze voltes més en menys de 8 anys. A més, augmentem fins a 200.000 euros el pressupost de 2023 per a accions formatives.

Tot açò implica una atenció i una intervenció més directa, ràpida i personalitzada a la ciutadania i d’una altra que els serveis socials són també creadors d’ocupació.

A més de tindre efectes sobre el despoblament, perquè l’atenció primària és capil·lar, arriba a tots els llocs a través dels ajuntaments i les mancomunitats, i això fa que les persones siguen ateses amb proximitat, tenint un servei professional, càlid.

A més, enguany complementarem les accions formatives amb convenis ja previstos amb els col·legis professionals de Treball Social, Psicologia i Educació Social, que ja van començar l’any passat.

Este impuls a la formació el complementem amb la millora en la preparació de les futures generacions de professionals amb la Càtedra Interuniversitària del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, on participen les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana. Una inversió per a formació sense precedents que arribarà este 2023 als 775.000 euros

Tamara Martínez

Vicesecretària General de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies

Tamara Martínez
Per tercer any consecutiu, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Conselleria de Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana posem en marxa FAP. Un projecte molt important per potenciar l’atenció primària dels ajuntaments de tot el territori valencià. Una iniciativa decidida des de la Conselleria de Polítiques inclusives per a engegar una potent eina de formació que actue d’aixopluc d’un conjunt molt ambiciós d’accions formatives que donen resposta global a les noves necessitats de del sistema. Un exemple de política pública, des del municipalisme, per a situar les persones en el centre.

Així doncs, des de 2021 l’FVMP hem desenvolupat una feina ingent, seriosa i eficaç d’aquella tasca que ens va encomanar el govern de la Generalitat Valenciana. I aquesta era una tasca important perquè es tractava de garantir el desplegament efectiu de la Llei de Serveis Socials Inclusius, amb la mirada posada a promoure la qualitat en els serveis socials, millorar les prestacions i garantir la formació de les professionals i els professionals que treballen en el sistema públic de serveis socials.

Aquesta col·laboració posa en evidència diverses qüestions. En primer lloc, la importància del municipalisme en el desenvolupament de les polítiques públiques. I ho hem de dir des d’un territori municipalista. El País Valencià és un indret on els municipis juguen un paper sociològic bàsic en la nostra manera d’entendre la vida. Per això, els ajuntaments són alguna cosa més que una entitat administrativa. Per a moltes valencianes, els ajuntaments són un lloc de confiança on resoldre les seues preocupacions i quefers més importants. Així doncs, és de vital importància dotar de recursos a les professionals que treballen als nostres ajuntaments.

Però aquest conveni també demostra una altra qüestió. Com d’important és la col·laboració interadministrativa. La lleialtat institucional com a base de la tasca de les persones que estem al front de les nostres institucions. S’ha de defugir d’enfrontaments estèrils i apostar per una col·laboració eficaç de tota la xarxa de govern públic que tenen els estats de dret i benestar.

Amb tot, en aquest 2023 tornem a fer palesa la voluntat municipalista de la vicepresidenta Aitana Mas i tot l’equip d’IVAFIQ. En definitiva, aquesta col·laboració que reforcem en 2023 permet posar en marxa, de nou, un pla de formació per als serveis socials locals que done resposta global a les noves necessitats del sistema, situant a les persones en el centre i garantint una resposta adequada.

Joan Crespo Sempere

Director General de l’Institut Valencià de Formació i Investigació en Serveis Socials

Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives

Joan Crespo
L’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat en Serveis Socials, integrat a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, té com a un dels seus objectius fonamentals la formació en matèria de Serveis Socials.

Paral·lelament, aquesta direcció general té la important encomanda de desenvolupar normativament la llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana fonamentalment impulsant decrets que la desenvolupen.

A més a més, una altra de les nostres missions és vetllar per la qualitat als centres, serveis i programes de serveis socials de manera estructurada i sistematitzada.

L’atenció a aquestes comeses ens permet afirmar que la conformació d’un veritable Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de la màxima qualitat no arriba només amb l’aprovació de lleis i decrets si no que és imprescindible que les persones professionals coneguen, integren i es formen per a impulsar i fer realitat el canvi.

El Pla de Formació en l’Atenció Primària, adreça les seues accions formatives al personal d’ajuntaments i mancomunitats. És per aquest motiu que ens complau col·laborar de nou amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, com a institució amb el màxim coneixement de la realitat dels municipis i del territori.

Després de l’èxit del 2022, amb 74 accions formatives, 1372 hores impartides i 2880 persones professionals formades, en aquesta edició s’implementen substancials millores com a un major abast, amb més cursos i més places, mantenint la descentralització de les sessions presencials arribant a més territoris, nous cursos adaptats a les actuals necessitats i accions formatives més flexibles en el seu format.

Només em resta agrair a totes i tots l’interès i la participació així com el treball diari que desenvolupeu des de cadascun dels vostres llocs de treball.

Ànim i endavant.

Accions Formatives

Hores de Formació

Persones Formades